acb Gallery

Az acb Kortárs Művészeti Galériát 2003-ban alapította az Irokéz Gyűjtemény két tulajdonosa, Pados Gábor és Pajor Zsolt egy művészettörténész házaspárral, Szoboszlai Jánossal és Szőke Katalinnal. A galéria küldetése a kezdetektől fogva a megalkuvás nélküli és progresszív művészet professzionális keretek közötti képviselete Magyarországon és külföldön. A művészkör az 1990-es évek első felében aktív Újlak Csoport művészeiből valamint a fiatal- és középgeneráció kísérletező, progresszív szellemű alkotóiból alakult, médiumbeli kötöttségek nélkül. Az indulás óta voltak változások a portfólióban, a progresszív szemlélet azonban töretlen maradt.

Az acb Galéria tevékenységét egy olyan gyűjtőkörre építi, amely figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi kortárs művészet tendenciáit, és nyitott a haladó, innovatív kezdeményezésekre, mindezek mellett pedig a nem hagyományos médiumokra is. A galéria maga is sokat tett ennek a gyűjtőkörnek a kialakításáért, és folyamatosan dolgozik azon, hogy a leendő gyűjtőket segítse a kortárs művészetben való tájékozódásban. 2009-ben a korábbi tulajdonostársak kiválásával Pados Gábor vette át a galéria vezetését, munkáját Hegedüs Orsolya művészettörténész segíti. Irányításuk alatt a galéria újabb fiatal művészekkel bővítette portfólióját, és az eddiginél intenzívebb jelenlétre törekszik a nemzetközi műkereskedelemben. Hiszik, hogy a magyar művészet nemzetközi reprezentációjában komoly szerepe lehet a magángalériáknak, és lehetőség szerint igyekeznek kivenni ebből a részüket.

A kortárs művészek hazai és külföldi képviselete mellett fontosnak tartják a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló törekvéseket, támogatói és esetenként kezdeményezői olyan projekteknek, amelyek célja a képzőművészeti élet megszokott sablonjainak újragondolása illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában.

Elérhetőségek

1068 Budapest, Király utca 76.
+36-1/413-7608
+36-1/413-7609
acbinfo@acbgaleria.hu
storelaptop-phonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram