Festményvizsgálati Labor

A művészi alkotások értékelése és azok eredetiségének meghatározása gyakran összetett feladat. Az ecsetkezelés és szubjektív értékítélet nem mindig biztosít teljes megbízhatóságot a festmény szerzőjének azonosításában, különösen akkor, ha a vizsgált művet többször rosszul restaurálták, vagy több látható példány is létezik belőle. A jelenlegi piaci tendenciákban a korabeli másolatok és modern hamisítványok elterjedése tovább bonyolítja a helyzetet, mivel ezek könnyen eredetinek tűnhetnek, és gyakran megtalálják a helyüket magán- vagy közgyűjteményekben.

Az művészettörténeti dokumentációs és forráskutatások mellett az alkotók festészeti alapanyagainak kutatása is kulcsfontosságúvá vált. Egy műtárgy fizikai és kémiai tulajdonságai is jellemzik az alkotót, és a festékhasználat sokszor egyedülállóbb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ecsetvonások. A természettudomány, különösen a kémiai és fizikai vizsgálatok, kiegészítik a művészettörténeti kutatásokat, és új információkat szolgáltathatnak egy festőművész életművéről.

A gyűjtők, befektetők és vásárlók gyakran bizonytalanok egy-egy műtárgy megvásárlásakor vagy eladásakor. A műtárgyaknak pénzben kifejezett eszmei értéke jelentős, de az eredetiség igazolásához többre van szükség, mint a stíluskritikai elemzés. 

A leginkább hamisított magyar festők a 19-20. század fordulóján és azt követő időszakban alkotó kiváló művészek. Ezen művészek munkáinak ellenőrzése során a festékek összetételére összpontosító, roncsolásmentes vizsgálat gyakran elegendő a festmények korának tisztázásához. A hamisítók szinte soha nem foglalkoznak a tárgy kémiai komponenseinek időbeli egyezésével, inkább más eszközökhöz folyamodnak hogy elhitessék, hogy a kép régi, bevett gyakorlat például a felület öregítése vagy a restaurálás.

A Festményvizsgálati Labort Végvári Zsófia alapította 2008-ban. A Labor elsősorban magángyűjtők számára nyújt szolgáltatásokat; de magyar művészeti intézményeknek és a Magyar Rendőrségnek is dolgozik. Külföldi megrendelői között szerepel az Interpol, a Homeland Security és több, neves, Nyugat-európai aukciósház.

A Labor által kidolgozott komplex, objektív eljárással a festmények festékanyagainak kora akár 5 év pontossággal meghatározható, különösen az 1850-1950 között készült alkotások esetében. A Labor által alkalmazott technikákat folyamatosan fejlesztjük, a vizsgálatok ismételhetők és az adatbázisok alapján elemezhetők. A Festményvizsgálati Labor előre egyeztetett időpontban látogatható, akár 1-2 óra alatt is lehetőség van egy adott festmény eredetiségének megállapítására.

Az ügyfeleknek 3 vizsgálati egységet kínálunk. A gyors vizsgálat előszűrést tesz lehetővé, az alapvizsgálat részletesebb képet ad a műről, míg a komplex analízis alapos vizsgálatra fókuszál.

A kiállítási standunkon betekintést nyújtunk a Festményvizsgálati Labor munkájába, a stand falain pedig több festmény átfogó és igen érdekes kutatását mutatjuk be.

Alkalmazott technikákról és eljárásokról a www.festmenyvizsgalat.hu oldalon lehet olvasni.

Elérhetőségek

1123 Budapest, Kék golyó utca 17.
+36-20/927-38-36
festmenyvizsgalat@gmail.com
storelaptop-phonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram