Kálmán Makláry Fine Arts Galéria

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria a háború utáni párizsi iskola művészeivel, elsősorban olyan absztrakt és szürrealista művészekkel foglalkozik, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Fiedler Ferenc, Rozsda Endre és Victor Vasarely. A kortárs magyar művészek tekintetében Major Kamill, Kucsora Márta, Szőke Gábor Miklós, Sam Havadtoy, Csáki Róbert, Almásy Aladár alkotásait mutatja be itthon és külföldön egyaránt. A fent említetteken kívül Szóbel Géza, Kallos Pál, Sándorfi István és Csernus Tibor alkotásait is prezentálja. 2011-ban nyitott a koreai kortárs művészek felé Hur Kyung-Ae, Suh Jeong-Min, Ilhwa Kim, Sung Pil- Chae és Lim Dong-Lak alkotásaiból rendez tárlatot hazai és nemzetközi tekintetben egyaránt. Beöthy István, Csáky József, Gusztáv Miklós és Anton Prinner szobrászművészek szintén a galéria művészkörét gazdagítják.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria azon magyar galériák közé tartozik, mely közel két évtizede folyamatosan szerepel Európa legjelentősebb művészeti vásárain, sokszor egyedüli magyarként képviselve hazánkat.

  • 2008 óta Art Paris Art Fair, Párizs, Grand Palais
  • 2007 óta BRAFA, Brüsszel, Tour and Taxis
  • 2010, 2012 Biennálé des Antiquaries, Párizs, Grand Palais
  • 2012 Tefaf, Maastrict
  • 2004 - 2010 BAF, Budapest, Műcsarnok
  • 2019, 2020, Art and Antik, Budapest, Millenáris
  • 2021 Art and Antique, Várkert Bazár

A KMFA Galéria mára az egyik nemzetközileg is meghatározó „új generációs” galériává vált.

2015-ben a világszerte ismert művészeti portál az Artnet az 55 legjobb kortárs galériák közé választotta. Művészeinek munkái ott találhatók a világ vezető múzeumaiban. Reigl Judit és Hantai Simon alkotásai a párizsi Centre de Pompidou-ban épp úgy megtalálhatóak egyéni vagy csoportos tárlaton, mint a londoni Tate Modern, a New-York-i MET a MOMA és Guggenheim Múzeumban gyűjteményében.

A galéria szerteágazó tevékenységével a budapesti székhelyű kiállítóterében havonta rendez kiállításokat. Munkája elismerését jelzi, hogy múzeumokkal, magángyűjtőkkel sikerült hosszútávó bizalmi kapcsolatot kialakítania, melynek gyümölcseként a budapesti Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, a debreceni Modemben és a szentendrei Ferenczy Múzeumban is rendezett kiállításokat.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, mint könyvkiadó, nemcsak azt tekinti küldetésének, hogy olyan elfeledett vagy kevésbé ismert magyar alkotók életművét mutassa be, akik a hazai és az egyetemes művészettörténet szempontjából is kiemelkedő jelentőségű életművet hoztak létre, mint Reigl Judit, Hantai Simon, Fiedler Ferenc, hanem azt is, hogy megvilágítsa a magyarországi műkereskedelem fejlődését a II.világháború utáni korszakban. 

A háromnyelvű gazdagon illusztrált művészeti albumok, monográfiák, katalógusok mellett beszélgetőkönyveket jelentet meg. Az interjúkötetek leginkább a mai kezdő és a jövő majdani galériásainak, művészettörténészeinek és kutatóinak szólnak, akik a magyar rendszerváltást megelőző és közvetlenül követő műkereskedelem fejlődéséről, és annak résztvevőiről: gyűjtőkről, műkereskedőkről és múzeumi szakemberekről szeretnének információt találni.

A galéria tagja nemzetközi művészeti szervezeteknek is:

  • S.N.A. (Syndicat National des Antiquaires Négociants en Object d’Art Tableaux anciens et modernes de France)
  • The Belgian Royal Chamber of Antiques andArt Dealers
  • CINOA The International Federation of Dealer Associations

Elérhetőségek

1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.
+36-1/374-07-74
storelaptop-phonecrossmenu