Kisterem Galéria

A Kisterem azzal a céllal jött létre, hogy a magyar kortárs művészet progresszív tendenciáit mutassa be lokális keretek között és nemzetközi platformokon. A galéria feltörekvő tehetségek és befutott művészek, valamint a közelmúlt figyelmen kívül hagyott alakjainak képviseletével foglalkozik, és ezen keresztül egy sajátos narratívára fókuszál. Programjának középpontjában a galéria két térében évente megrendezett hét kiállítás áll, ezek körvonalazzák a Kisterem érdeklődési körét. Annak érdekében, hogy közönsége figyelmét még inkább felhívja izgalmas művészeti gyakorlatokra, a galéria gyakran vesz részt neves művészeti vásárokon, és együttműködik olyan különleges, a Kisterem szokásos keretein túlmutató bemutatókon, mint például a Bookmarks projekt (2015 óta), amelyet az acb galériával és a Vintage-tel közösen kezdeményezett azzal a céllal, hogy a magyar neoavantgárd művészek generációját bemutassa a nemzetközi közönségnek. Ennek eredményeként a galéria közvetítésével olyan vezető intézmények vásárolták meg neoavantgárd művészek alkotásait, mint a Metropolitan Museum of Art, a Tate Modern és a Centre Pompidou. A galéria folyamatosan arra törekszik, hogy elősegítse művészeinek releváns kiállítási helyzetekben való bemutatkozását, ezért 2020-ban megrendezte a Végre tanulhatunk valamit című csoportos kiállítást, amely egy 19. századi palota termeit az időbeli és térbeli párbeszéd terepévé alakította át. 2022 nyarán a bécsi DIT-vel (Do It Together) együttműködve 3 héten keresztül pop-up galériaként mutatta be a Randomroutines művészpáros friss alkotásait, majd 2023-ban ugyanitt Anna Mark reliefjeiből rendezett kiállítást.

A galéria további fontos feladatának tartja a művészek életművének kutatását és az ennek nyomán megjelenő katalógusok kiadását – lásd a Keserü Ilona művészetét bemutató, Önerejű képek című katalógust, vagy a nemrég megjelent World Game című könyvet, amely Kokesch Ádám művészeti gyakorlatát tárja fel. A galéria rendszeresen állítja ki a régió nemzetközi művészeit is, emellett minden évben kurátorokkal együttműködve projektkiállításokat szervez, amelyek a kortárs művészet aktuális tendenciáit mutatják be, és egyúttal a galéria saját művészeit is szélesebb, kihívást jelentő kontextusban helyezik el.

Az idei Art and Antique vásáron visszatérő kiállítóként a Kisterem egy térbeliséget középpontba helyező, installatív munkákban gazdag, közel 30 alkotást bemutató standdal készül. A látogatók találkozhatnak majd Fischer Judit, Fusz Mátyás, Káldi Katalin, Kokesch Ádám, Kristóf Gábor, Anna Mark, Molnár Zsolt, Nádler István, a Randomroutines, Sugár János, Szegedy-Maszák Zoltán, Szinyova Gergő, Trapp Dominika, Vécsei Júlia és Zalavári András műveivel. Az új- és korábbi, ritkán látott darabok között két olyan mű is látható lesz, ami eddig kizárólag külföldön volt kiállítva: Anna Mark 1974-es reliefje a művész korai reliefjeinek egyik kiemelkedő darabja. Mark az 1960-as évek végén, Párizsban kezdett el reliefeket készíteni, az R 1031 az 1980-as évekig tartó kísérletező, útkereső periódusából való. A Párizsban élő művészt sokan nagyméretű, letisztult, monokróm fehér reliefjeiről ismerik, ezt a még figuratív elemekkel operáló, építészeti és archeológiai motívumokban gazdag periódusból való reliefet most először mutatjuk be Budapesten. A másik különleges alkotás a Randomroutines duó Zavaróállomás című szobra, melynek nagyméretű verziója a 2022-es kasseli documentán volt látható. A 8 méter magas, betonvas elemekből készült szobor kisebb verziója a művészduó nemrég véget ért nagyszabású kiállítására készült, melyet az oldenburgi Edith-Russ-Haus für Medienkunstban rendeztek. A szobor egymás nyakába kapaszkodott emberek oszlopát ábrázolja, amely a közösség együttműködésében rejlő erőnek állít emlékművet. A legfelső alak kezében lévő fémrúd egy funkcionális, villámhárításra alkalmas tárggyá alakítja a monumentális jelenetet.

Elérhetőségek

1053 Budapest, Képíró utca 5.
+36-1/267-0522
kisterem@kisterem.hu
storelaptop-phonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram