Molnár Ani Galéria

A Molnár Ani Galéria egyike a nemzetközi szinten is legaktívabb galériáknak Budapesten. A galéria a magyar művészek mellet elsősorban a közép-kelet-európai régió nemzetközileg is elismert kortárs művészeivel működik együtt, de küldetésének tekinti azt is, hogy támogassa a fiatalabb generáció feltörekvő, tehetséges alkotóit. A galéria munkáján belül hangsúlyos irány a geometrikus és lírai absztrakció hazai képviselőinek bemutatása. Az újgeometria lehetőségeinek feltérképezése és az újmediális jelenségek mellett hangsúlyos a kurrens társadalmi és kulturális, művészeti kérdéseket problematizáló művek képviselete a hazai és külföldi színtéren egyaránt.

A Molnár Ani Galéria a 2022-es Art and Antique művészeti vásárra olyan különleges válogatással készül, amely hűen tükrözi a galéria tevékenységének és művészkörének sokszínűségét. A válogatás elsősorban a geometrikus absztrakció különböző tendenciáit reprezentálja majd, a műfaj olyan kiemelkedő hazai alkotóinak művein keresztül, mint Konok Tamás, Haász István, Botos Péter, Wolsky András, akik mellett a fiatalabb generáció feltörekvő tehetségei, mint Sági Gyula és Fábián Erika is szerepelnek. 

Konok Tamásnak, a geometrikus absztrakt festészet egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert magyar alkotójának, a korai, 70-es évekbeli papír munkáiból egy különleges válogatás kerül bemutatásra, melyet most először láthat a közönség. Konok Tamás (1930-2020) mellett helyet kap Haász István (1946-) is, aki szintén a geometrikus absztrakció vizuális nyelvezetét alkalmazza művészetében, festményei mellett a háromdimenziós térbe kilépő objektjei is különböző felületek és formai elemek viszonyát vizsgálják. Botos Péter (1945) szintén a szobrászati térben kutatja a forma, szín és felület összefüggéseit. Üvegszobrainak precízen kidolgozott, minimalista kompozícióit sokszor a Fibonacci sor igényeinek megfelelően, milliméter pontosan alkotja meg. Wolsky András (1969) letisztult művein szabályos geometrikus alakzatok, határozott élekkel rendelkező színsávok alakítják a képteret, festményeit egy általa megalkotott sajátos szabályrendszer, a generált véletlen határozza meg. Sági Gyula (1987) művei a geometrikus és organikus absztrakció szintézisének megvalósítására törekszenek, a Geometric Gestures című sorozatban a vonalak és geometrikus struktúrák ismétlődő formáit színes absztrakt felületek törik meg.

Elérhetőségek

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.
+36-30/300-80-19
+36-30/212-80-80
storelaptop-phonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram