Nudelman Numismatica & Fine Arts

Az Art & Antique alkalmából kiadott Nudelman katalógusban összesen 45 mű szerepel, ennek java (közel 40 alkotás) megtekinthető lesz standunkon.

A klasszikus modern anyag fénypontjai Korniss Dezső Szentendrei csendélet IV. (Befejezetlen csendélet) című festménye, valamint Bálint Endre párizsi korszakában festett két remekműve, a Honvágy és a Séta a temetőben. Mindkettő a híres Rácz-gyűjteményből származik.

A kortárs klasszikusok egyik kiemelkedő darabja Nádler István 1968-as Közelítése. A sort Keserü Ilona, Fajó János, Lakner László, Bak Imre és Maurer Dóra veretes alkotásai gazdagítják.

Nudelman László elmondása szerint már akkor is gyűjtött, amikor még nem is gyűjtött. Gyermekkorában a népszerű bélyeggyűjtés mellett érdeklődése a képzőművészeti albumokra és kiadványokra is kiterjedt - sorra fedezte fel magának a festészet mesterműveit. Tizenévesként az impresszionizmust tanulmányozta, majd módszeresen ismerkedett a művészet történetével (ez később, gyűjteményének alakulásában is nyomon követhető).

A régi pénzekkel való kereskedést kisiskolásként kezdte, mára számos rangos nemzetközi numizmatikai szervezet egyedüli magyar képviselője. Az első hazai, nemzetközi numizmatikai aukció rendezője (az 1995-ös Év Aukciója díjnyertese), az európai régi pénz kereskedés mértékadó szereplője. Eredeti végzettsége szerint közgazdász, dolgozott az Artex üzletkötőjeként, több évet élt Németországban.

Nudelman László gyűjteménye átfogó képet ad a 20. századi magyar művészetről. A kollekcióban megjelenő életművek az alkotók egyes korszakait átfogóan képviselő festmények. A gyűjtemény maga egyedülálló életmű - viszonylag ritkán kerültek ki belőle darabok.

Képekkel kapcsolatos történeteit Nudelman László készülő önéletírásában is összefoglalja: hogyan került Korniss Dezsővel barátságba, akinek elmondhatta meglátásait, vagy miként születtek kérésére igazi remekművek. Felelősségének tartja, hogy gyűjteménye ne maradjon láthatatlan, ezért a képek többször is szerepeltek kiállításokon az ország különböző pontjain és a főváros rangos galériáiban.

Az Art & Antique-on megtekinthető képek jelentőségét Keserű Ilona, a Nudelman-gyűjtemény legutóbbi kiállításának megnyitóján így összegezte:

„..és majd jön a további idő, amit Önök fognak látni, hogy meddig, hogyan maradnak fönn, mit képviselnek a következő évtizedekben ezek a műalkotások, melyeket most láthatunk”.

Remekmű, „egyedi gyártmányban” – Nudelman László története a Tányérosról

„Keserü Ilona "Tányéros II." című mesterműve 1966 és 1968 között készült. (Az eredeti képet a művésznő kétszer is átfestette, 1967-ben és 1968-ban.) Minthogy a végleges alkotást előttem orrhosszal valaki megvásárolta, így tehetetlenül kellett végig szemlélnem, mint kerül a mű az új tulajdonosához... Egy következő műtermi látogatás alkalmával, mikor Ilona látta szűnni nem akaró fájdalmamat, elővett a fiókból két szinte rég elfeledett dia képet. Az 1966-os és az 1967-es állapotait eme képnek. Ezek is fantasztikusak! - kiáltottam fel. Innen már majdnem egyenes út vezetett a kézenfekvő ötletig: a diafelvételek alapján fessük meg újra...

Csakhogy volt egy igen apró, de nem jelentéktelen probléma. Maguk a tányérok!

Ezeket a műanyag tányérokat annak idején a NDK-termékek boltjában lehetett kapni, szinte fillérekért. Ilyet nem lehet szerezni 35 év elteltével. Róttam, róttam a kilométereket, műanyag fröccsöntőket keresve. Mindegyik a legyártott darabszám iránt érdeklődött.

Rentábilis 10 ezer darab felett lehetett volna. A harmadik mesternél már hiába mondtam a nekem szükséges 24 helyett ötszázat. Nem értette. Végül a végleges példányszámot lebegtetve kijelentettem, először is kifizetem a teljes szerszámköltséget. Aztán csinálunk százat, a többit meg majd meglátjuk.

Így 2000 őszére - tetemes összegért- elkészült az acélszerszám és a vele gyártott próbaszéria.

Lehetett menni a műterembe.

Elérhetőségek

1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 16.
+36-1/337-4908
https://www.numismatica.hu/
storelaptop-phonecrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram