Várfok Galéria

A Várfok Galériát mint az egyik első hazai kortárs magángalériát, 1990-ben alapította tulajdonosa, Szalóky Károly. A Galéria több évtizedes történelme, folyamatos fejlődése és mai napig tartó kontinuitása, illetve értékátörökítésre törekvő szellemisége és konstans jelenléte meghatározó a hazai színtér tekintetében. A Galéria állandó művészkörrel dolgozik együtt. Kiállítási programjában konzekvensen ragaszkodik a kortárs magyar képzőművészet fontos értékeinek bemutatásához, valamint igyekszik elősegíteni új műalkotások létrejöttét és jelenlétét a  kortárs művészeti piacon. A Várfok Galéria művészeti tanácsadással, gyűjteményépítéssel is foglalkozik, valamint a hagyományos for-profit tevékenysége mellett a vizuális kultúrát fejlesztő non-profit feladatokat is ellát.

Elérhetőségek

1012 Budapest, Várfok utca 11.
+36-30/562-2772

Orr Máté és a kortárs barokk – beszélgetés az új generációk szemszögéből

Beszélgetőtársak:

  • Kiss Dániel, műgyűjtő
  • Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész
  • Orr Máté, festőművész

Moderátor: Serfőző Krisztina

Orr Máté (Veszprém, 1985) 2011-ben végzett a Képzőművészeti Egyetemen, azóta számos egyéni és csoportos kiállítás keretében mutatkozott be Magyarországon, képei több külföldi kiállításon és művészeti vásárokon szerepeltek, köztük Monacóban, Dél-Koreában, Kínában, Németországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban is. 2019-től a Várfok Galéria művészkörének tagja.

A groteszk és a harmonikus, a valódi és a szimbolikus, valamint a naturalisztikusan megfestett és a sematikus formák kontrasztja jellemzi Orr Máté műveit. A sötét, homogén háttérben megfestett jelenetek egyaránt idézik a holland festészet aranykorát, Hieronymus Bosch hibrid alakjait, a barokk pompáját és a 20. századi francia szürrealizmust.

Orr Máté a hazai fiatal művésznemzedék egyik legsikeresebb művésze, alkotásaiért sorban állnak a gyűjtők, akik közül sokan a saját korosztályából kerülnek ki. A beszélgetés során szó lesz a gyűjtők új generációjáról, a művész és a közönség mai kapcsolatáról és a galéria szerepéről a művész életművének épülésében.

Orr Máté: Az egyik fele megnöveszt 2021, olaj, akril, vászon, 110x150 cm, ©Várfok Galéria
storelaptop-phonecrossmenu